Logo of Team Belgium

Vorige winter schreef Hanne Desmet geschiedenis door als eerste Belgische vrouw een individuele medaille te grijpen op de Olympische  Winterspelen. Ze schaatste op 11 februari in Peking, haar allereerste Olympische Spelen, naar een bronzen medaille op de 1000m shorttrack. Goed ook voor de eerste olympische medaille in het vrouwen shorttrack. Samen met haar broer Stijn woont en traint ze al jaren in schaatsland Nederland in het schaatswalhalla in Heerenveen. 

Hanne Desmet begon op haar elfde met ijsschaatsen, ze had toen niet echt iemand naar wie ze opkeek. 

“In shorttrack waren er in die tijd niet veel Belgische vrouwelijke shorttrackers op topniveau, enkel mannen en op internationaal niveau was ik daar ook niet zo mee bezig. In andere sporten hebben we op dit ogenblik wel veel goede vrouwelijke atletes.” 

Als eerste vrouw op de Winterspelen individueel een medaille halen, was ook voor Hanne Desmet historisch. 
“Ja dat klinkt echt zo cool om de eerste van iets te zijn. Het klinkt zoveel beter dan gewoon een medaille gewonnen te hebben. Ik hoop ook dat het iets positiefs in gang zal zetten en dat het vrouwen zal motiveren om te presteren op het hoogste niveau.” 


Jij bent nu een rolmodel voor veel jongeren, zijn rolmodellen voor jou belangrijk? 

“Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om rolmodellen te hebben in de sport, om te tonen dat je als vrouw topatlete kan zijn en internationale topprestaties kan neerzetten en daarnaast ook andere dingen kan doen.  Het is vaak moeilijker voor een vrouw om op het hoogste niveau te presteren, er zijn ook gewoon minder vrouwelijke topatletes, het is dus belangrijk om te tonen dat het wel kan.” 

Op welk vlak kan een vrouwelijk rolmodel invloed hebben? 

“Als motivatie, je toont aan dat het kan. Als je luistert naar de verhalen over de weg die topatletes afgelegd hebben om het topniveau te halen, dat werkt volgens mij zeer inspirerend en motiverend.” 

Op welke manier heeft jouw sportcarrière je gesterkt als vrouw, als persoon? 
“Uit mijn sportcarrière heb ik veel geleerd. Vooral doorzettingsvermogen, het vraagt toch wel een speciale mentaliteit en die neem je mee voor de rest van je leven. Ja je kan wel zeggen dat de persoon die ik nu ben, is gevormd door sport en topsport. “ 

Brengt je olympische medaille meer druk voor je mee? 
“Ja toch wel, als je éénmaal goed gepresteerd hebt, dan verwacht men dat de volgende keer weer. Maar die druk komt niet enkel van buitenaf, ik voel dat ik mezelf ook meer druk opleg sinds mijn bronzen medaille in Peking.” 


Welke rol speel je nu binnen de Belgische topsport voor de vrouwen? 

“Dat kan ik persoonlijk moeilijk inschatten, ik weet wel dat mensen nu weten dat België een aantal topschaatsers telt en dat daar ook vrouwen tussen zitten, maar of ik daarin een rol speel?” 


“Zou je trots zijn moest men je nu promoveren tot ambassadrice van de Belgische schaatswereld?
 

Daar zou ik zeker trots op zijn, dat is een hele mooie rol om te hebben. Dat is ook iets waar ik voor wil staan als topsporter én als vrouw en hoe ik in het leven sta.”