Logo of Team Belgium

Team Belgium keerde huiswaarts van de Wereldspelen in het Poolse Wroclaw met 7 gouden, 9 zilveren en 8 bronzen medailles. “Nog nooit waren de Belgische deelnemers aan de World Games zo succesvol als in Wroclaw. Een historische medailleoogst!, zegt Rudy Lahor, trotse chef de mission voor Team Belgium.

Wroclaw 2017 : Team Belgium in beeld

“Ten opzichte van de vorige Wereldspelen in Colombia verdubbelde Team Belgium zijn aantal medailles. In 2013 keerden de Belgen uit Cali terug met 11 medailles. Ook al een uitzonderlijke prestatie. De geselecteerde atleten voor deze tiende editie hadden enorm veel potentieel maar toch heb ik nooit durven dromen dat Team Belgium 24 medailles zou halen.”, vult Rudy Lahor verder aan.

Alle atleten heb het beste van zichzelf gegeven, op de 64 atleten hebben meer dan de helft – of 37 atleten - een medaille behaald en meerdere onder hen hebben net niet een medaille behaald.

Met 7 gouden, 9 zilveren en 8 bronzen medailles staat Team Belgium op de 6e plaats van de landenranking (112 deelnemende landen en rekening houdend met het aantal medailles en niet de kleur ervan). Dat betekent dat België op de medailleranking staat voor Nederland (6 medailles), Zwitsereland (14 medailes) en zelfs China (20 medailles) of nog Japan (22 medailles)!

“Zoals tijdens de voorbije Olympische Spelen in Rio, toen Greg Van Avermaet op de eerste competitiedag goud veroverde, hebben ook in Wroclaw de eerste atleten de lat heel hoog gelegd.”

Van zijn 24 medailles puurt de Team Belgium er maar liefst 9 uit het skeeleren. Sandrine Tas was met zes medailles, waarvan één gouden, de hofleverancier. Ook de jiujitsuka deden met zes medailles, waarvan twee gouden van Amal Amjahid, een flinke duit in het zakje. Sandrine Tas veroverde goud op de 1.000m skeeleren, in de categorie Open Ne-Waza en de leeftijdsklasse tot 55 kg stond geen maat op Amal Amjahid. De vier andere gouden medailles werden behaald door muurklimster Anak Verhoeven in de leadcompetitie, het 4x25m estafetteteam reddend zwemmen, en Bart Swings in het skeeleren op de 20 kilometer afvallingskoers en de 10 kilometer puntenkoers.

“Bart Swings heeft knap gepresteerd, hij evenaarde bijna zijn prestatie van de vorige Wereldspelen in Cali waar hij vier medailles won.”

Behalve een gouden medaille was Sandrine Tas ook goed voor vier zilveren medailles (op de 10, 15 en 20 kilometer afvallingskoers en de 10 kilometer puntenkoers). Bart Swings (1.000m skeeleren), acrogymnasten Lore Vanden Berghe en Noemie Lammertyn (all-round landenduo's), het vrouwelijke petanqueteam bestaande uit Nancy Barzin en Camille Max, oriëntatieloper Yannick Michiels (sprint) en jiujitsuka Wim Deputter (-77 kg) stonden ook op de tweede podiumtrede. Op de 300m tijdrijden werd Sandrine Tas derde, waardoor haar persoonlijke balans op zes medailles kwam te staan. Ook acrogymnasten Kilian Goffaux en Robin Casse, het Belgisch korfbalteam en waterskiërs Oliver Fortamps (figuurskiën) en Kate Adriaensen (slalom) veroverden brons. In het jiu-jitsu eindigden ook Florent Minguet (-94 kg Ne-Waza), Charis Gravensteyn en Ian Lodens (gemengd dubbel) en Bjarne Lardon en Ben Cloostermans (dubbel mannen) op de derde plaats.

“Van de 12 sporten waarin Team Belgium deelnam - biljart, gymnastiek, handboogschieten, ju-jitsu, korfbal, oriënteringssport, pétanque, reddend zwemmen, roller skating, sportklimmen, touwtrekken en waterski - hebben 9 sporten podiums behaald. Trouwens een Belgische deelneemster die zich geselecteerd had via de squashfederatie heeft ook knappe resultaten neergezet in Wroclaw.”

Organisatiecomité
Wroclaw 2017 heeft er alles aan gedaan om van deze tiende verjaardagseditie een succes te maken en de 112 deelnemende landen optimaal te ontvangen. Op organisatorisch vlak hebben de Wereldspelen trouwens ook enorme vooruitgang geboekt. 

“De atleten logeren niet in een ‘olympisch dorp’ zoals tijdens de Olympische Spelen maar in hotels of op universitaire campussen. « De sportinfrastructuren, de catering, het transport, nergens was iets op aan te merken, alles verliep overal heel vlot. Het logement op sommige campussen was het enige minpuntje aan de organisatie.”, vertelt Rudy Lahor.

Ook op communicatie niveau spaarde het International World Games Association kosten noch moeite; Olympic Channel en veel andere internationale media hebben deze spelen voor niet-olympische sporten overal ter wereld uitgezonden en zo visibiliteit gegeven aan de 31 sporten en de 3.500 atleten aanwezig in Wroclaw.

BOIC-mediapartners Belga News en VRT
«Team Belgium was bijzonder verheugd met de aanwezigheid van mediapartners VRT en Belga News. Dankzij hun aanwezigheid en hun reportages konden Belgische supporters de exploten van Team Belgium op de voet volgen en minder bekende sporten ontdekken die zoals het muurklimmen of rugby 7 misschien ook ooit op het olympisch programma zullen worden opgenomen.”, zegt Luc Rampaer, communication manager van het BOIC.

Een ongezien engagement van atleten en coachen
«Ik ben een tevreden chef de mission. » zegt Rudy Lahor. « Niet enkel omwille van de knappe resultaten maar ook omdat we erin geslaagd zijn een hecht team te vormen, er heerste een uitstekende teamgeest binnen Team Belgium. Ik had me drie doelen voorop gesteld: de atleten centraal stellen, de best mogelijke begeleiding en een optimale deelname verzekeren. Dankzij het nooit eerder geziene engagement van de atleten en van de coachen, kan ik besluiten dat we geslaagd zijn in onze missie.”

Het succes in Wroclaw is eveneens te danken aan de deskundige medische en paramedische staf onder leiding van Paul Zegers en de vier kinesitherapeuten.
Vergeten we ook niet het zeer gewaardeerde werk en de assistentie van team leader, Marc Goossens en van Luc Rampaer, communication manager die fantastisch werk hebben geleverd.
Tijdens de sluitingsceremonie overhandigde de burgemeester van Wroclaw de vlag aan de burgemeester van Birmingham (Alabama, VS).

“De lat ligt voortaan zeer hoog. Beter doen dan 24 medailles over 4 jaar, een mooie uitdaging voor Team Belgium in 2021.», besluit Rudy Lahor.