Logo of Team Belgium

Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten om een raadgevende commissie voor mensenrechten op te richten. Die zal worden geleid door Z.K.H. Prins Zeid Ra’Ad Al Hussein, de voormalige commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties.

IOC-voorzitter Thomas Bach: "De bevordering van de menselijke waarden in de sport is sinds de oprichting van het IOC een van de belangrijkste prioriteiten van het IOC. Onze missie, sport ten dienste te stellen van de mensheid, gaat hand in hand met de mensenrechten die deel uitmaken van ons DNA".

De adviescommissie zal bestaan uit zes tot negen leden, die allen deskundig zijn op het gebied van sport en mensenrechten. De definitieve samenstelling van deze commissie zal in maart 2019 bekend worden gemaakt.

Deze nieuwe commissie zal een fundamenteel instrument zijn om het IOC te helpen bij het vervullen van zijn verantwoordelijkheden op het gebied van de mensenrechten. Ze zal betrokken zijn bij de verschillende werkterreinen van het IOC, waaronder de activiteiten en de organisatie van de Olympische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen. De commissie brengt verslag uit aan de raad van bestuur en de voorzitter van het IOC.

Agenda 2020
Het besluit om dit adviescommissie op te richten is een ander direct gevolg van de Olympische Agenda 2020. Het volgt ook de toevoeging van mensenrechtennormen in de "Operationele voorwaarden" van het gaststadcontract voor de Olympische Spelen van 2024 en volgende edities. Deze normen vereisen expliciet dat de organisatiecomités "zich houden aan de lokale, regionale en nationale wetgeving, alsook aan de internationale overeenkomsten en protocollen die van toepassing zijn in het gastland, op het gebied van stadsplanning, bouw, milieubescherming, gezondheid, veiligheid en beveiliging, arbeidsomstandigheden en anti-corruptie" voor "ontwikkelingsprojecten en andere projecten die nodig zijn voor de organisatie van de Spelen."