Jaouad en Badr Achab : “Wanneer we naar een competitie gaan, is het om te winnen.”

Jaouad (25) en Badr (16) Achab zijn niet alleen broers, het zijn ook twee goudhaantjes van het Belgische taekwondo. Een leeftijdsverschil van negen jaar, maar evenveel passie voor hun sport. Jaouad werd in 2015 wereldkampioen in de categorie tot 63kg. Badr won brons op het WK voor junioren en kwalificeerde zich voor de Youth Olympic Games die in oktober plaatsvinden in Buenos Aires.

Jaouad, ben je trots op je recente prestaties van Badr en zijn kwalificatie voor de Youth Olympic Games ?

Jaouad: “Natuurlijk, hij heeft iets historisch gedaan. Nog nooit heeft een Belg een medaille gewonnen op het WK taekwondo voor junioren. En dat ondanks een lastige loting. Badr heeft zich goed voorbereid en is zich goed blijven concentreren. Na vier gewonnen kampen verloor hij in de halve finale. En hij had de kwaliteiten om ook die te winnen en zelfs om wereldkampioen te worden. Maar met wat pech verloor hij nipt (14-13) tegen zijn Iraanse tegenstander. Dat is sport, niets aan te doen. Maar dat toont wel dat hij het in zich heeft. Hij moet nog harder werken. Laat ons hopen dat het hem ooit lukt bij de seniors en op de Youth Olympic Games.”

Jaouad heeft een enorm palmares op 25-jarige leeftijd. Badr start zijn carrière bij de seniors. Wat inspireert jullie bij elkaar?

Badr: “Eigenlijk inspireert Jaouad mij volledig. Hij is mijn broer. Hij helpt mij altijd, ook tijdens de training. Elke keer wanneer we tegen elkaar vechten, zou je niet zeggen dat we broers zijn.”

Jaouad: “Op training geven we ons volledig. Badr geeft alles wat hij heeft en ik probeer voor hem het best mogelijke voorbeeld te zijn op vlak van training, maar ook van karakter of privéleven. Ik probeer hem de weg te tonen. Misschien geraakt hij wel nog verder dan ik!”

Vochten jullie wel eens als kind?

In tegenstelling tot veel Belgische atleten komt Jaouad openlijk uit voor zijn ambitie om olympisch kampioen te worden. Badr, deel jij dezelfde ambitie?

Badr: “Jazeker. Als ik er ooit heen ga, is het voor een gouden medaille. Ik wil erin geloven. Pech kan je altijd hebben. Maar ik mik op goud. Dat is mijn doel.”

Jaouad : “We proberen om altijd een winnaarsmentaliteit te hebben. Dat heeft niets te maken met te veel praten, te ambitieus zijn of niet realistisch zijn. We zijn realistisch en we zeggen wat we denken. Ik geloof dat Badr op de Youth Olympic Games een medaille kan pakken. In Rio was ik zelf in staat om het goud te pakken, dat denk ik nog altijd. Alexey Denisenko, de Rus tegen wie ik verloor in de halve finale, heb ik zowel voor als na de Spelen een keer verslagen.”

“Wij geloven in deze manier van denken. We gaan voor het hoogste. Dat zou ik niet zeggen als ik zou weten dat ik niet de mogelijkheden heb om daar te geraken. Wanneer we naar een competitie gaan, is het om te winnen, niet om er leuke foto’s te gaan nemen.”

Badr, ben je al eens in Argentinië geweest en is Buenos Aires een stad die je aanspreekt?

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 22 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Sarajevo & Oost-Sarajevo 2019