Jong Team Belgium op multidisciplinaire herfststage

Van 29 oktober tot 3 november organiseert het BOIC haar jaarlijkse multidisciplinaire herfststage in het Franse Vittel. Lionel Cox, olympisch zilver karabijnschieten 50m liggend in Londen 2012 is ambassadeur voor deze editie. “De professionele infrastructuur van het sportcentrum in Vittel, de professionele medische en sporttechnische omkadering en natuurlijk de vele contacten tussen de atleten onderling en met de begeleiding, geven deze stages een enorme meerwaarde.“

In Vittel trainen onder leiding van Tom Coeckelberghs, Marc Goossens en Philippe Préat zo’n 70 talentvolle jonge topsporters uit 7 verschillende zomersporten.
Doel van de stage is te trainen in een multidisciplinaire context, met aandacht voor het ontwikkelen van teamgeest en een topsportattitude bij de jonge atleten.

De atleten zijn tussen de 12 en 19 jaar en komen uit : atletiek, boogschieten, gewichtheffen, schieten, triatlon, zwemmen en de nationale teams meisjes- en jongensvolleybal. Deelnemende atleten worden voorgedragen door hun sportfederatie.

Jessie Kaps (19) doet aan karabijnschieten. Via de grote competities wil ze een plaats bij de Europese top 30 bemachtigen om zich zo te plaatsen voor de Europese Spelen in 2019. “Een dag op stage in Vittel heeft een vaste structuur,” vertelt ze. “Je weet precies wanneer je kan eten of de dokter kan bezoeken. Daar hou ik wel van. Schutters zijn nu eenmaal gewoontedieren. Dat zit in de aard van onze sport.

Marie Abrassart (17) traint een keer per week met de nationale volleybalselectie. Op stage in Vittel starten de Young Yellow Tigers hun voorbereiding op het EK van volgend jaar. “Het is fijn om hier andere sporten en atleten tegen te komen,” zegt ze. “Vooral tijdens de teambuildingsactiviteit heb ik op een leuke manier met hen kunnen kennismaken.”

“Op een multidisciplinaire stage zoals deze kan je even afstand nemen van je eigen sport en leren van andere disciplines,” voegt atletiekcoach Joffray Baune eraan toe. “Binnen de atletiek kan ik veel knowhow uitwisselen met Cedric Nolf, die andere atleten traint en zijn eigen aanpak heeft. Maar ik steek ook veel op door te kijken naar andere sporten die op het eerste zicht niets te maken hebben met atletiek.”

Europees Jeugd Olympisch Festival en de Jeugd Olympische Spelen
Binnen een internationale context vormt deze stage een voorbereiding op en opvolging van deelname aan o.a. het Europees Jeugd Olympisch Festival en de Jeugd Olympische Spelen. De meeste deelnemers aan de editie 2016 komen in aanmerking voor deelname aan de Jeugd Olympische Spelen van Buenos Aires in 2018.

Het BOIC nodigde ook dit jaar vertegenwoordigers van SportVlaanderen en Adeps uit.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 112 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Vuokatti 2022