​Loopbaanbegeleiding Topsport

Vanuit concrete initiatieven werken het Athlete Career Programme (BOIC/BPC) en Sport Vlaanderen samen en bieden advies en tools die atleten nodig hebben om een succesvolle transitie naar de arbeidsmarkt waar te maken. Zo is ‘Loopbaanbegeleiding Topsport’ het recentste initiatief van Sport Vlaanderen. Het geeft topsporters toegang tot gespecialiseerde loopbaancoaching in functie van een weldoordachte voorbereiding op een carrière na de topsport.

Het Athlete Career Programme (ACP), een initiatief van het BOIC en het Belgian Paralympic Committee met de steun van het Fonds Baillet Latour en Adecco biedt een platform aan dat atleten in contact brengt met bedrijven op zoek naar gemotiveerde en dynamische medewerkers en/of stagiairs. Via het Belgian ACP fund kunnen Olympische en Paralympische atleten zelfs hun opleidingen laten subsidiëren.

Ook Adeps, vult deze samenwerking aan met zijn initiatief “Projet de vie”, dat topatleten en ex-topatleten begeleidt op zoek naar een loopbaan na de topsport.

“Loopbaanbegeleiding Topsport” bij Sport Vlaanderen
Dit initiatief geeft topsporters toegang tot gespecialiseerde loopbaancoaching in functie van een weldoordachte voorbereiding op het leven na de topsport of op begeleiding wanneer topsporters effectief gestopt zijn.
Zeven, door VDAB erkende, loopbaancentra stellen 1 à 2 loopbaancoaches ter beschikking met affiniteit voor topsport. Deze coaches werden door Sport Vlaanderen ondergedompeld in de wereld van de topsport zodat ze een goed begrip zouden krijgen van het leven van topsporters en van de specificiteit van een topsportcarrière.

Een loopbaanbegeleidingstraject voorziet in 8u coaching. De loopbaanbegeleiding speelt in op de begeleidingsvraag van de topsport en is dus sterk geïndividualiseerd. 2 Elementen komen echter frequent aan bod, namelijk het vergroten van de zelfkennis van de topsporter om vervolgens, aan de hand van deze informatie, de brug te slaan naar de mogelijkheden van deze persoon op de arbeidsmarkt.

“Een topsporter hoeft niet fin-de-carrière te zijn om loopbaanbegeleiding te starten. Loopbaanbegeleiding is ook zeer geschikt om een gepaste opleiding te detecteren die binnen het toekomstbeeld past en kan gecombineerd worden met topsport.”, zegt Kristel Taelman, Carrière begeleider Topsport.

De coaching wordt voor tewerkgestelde (voormalig) topsporters, woonachtig in Vlaanderen of in Brussel, gefinancierd via loopbaancheques, hier aan te vragen. De kost van de loopbaancheques wordt bovendien terugbetaald door het ‘Sociaal fonds van het paritair comité voor de sport’.

Meer informatie bij:
Kristel Taelman, Carrièrebegeleider Topsport, Kristel.Taelman@sport.vlaanderen
of op de website van SportVlaanderen.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 22 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Sarajevo & Oost-Sarajevo 2019