​Nicky Degrendele en Victor Campenaerts krijgen Kristallen fiets (video)

Nicky Degrendele kroonde zich het voorbije jaar dan wel tot wereldkampioene in het keirin bij de vrouwen elite, toch kwam ook voor haar de trofee van de Kristallen Fiets als een totale verrassing. Haar mannelijke collega Victor Campenaerts verwachtte zich al even min aan de prijs. “Het is ongelofelijk, zei hij. En het is Bradley Wiggings die de trofee overhandigt, geweldig. Dat maakt het nog grootser.”

36 punten bedroeg het verschil tussen haar en Sanne Cant, wereldkampioene in het veld, maar de veldrijdster uit Lille moest vrede nemen met een tweede plaats. "Iedereen werkt heel hard om resultaten te halen", gaf Degrendele aan. "Sanne, Githa (Michiels) en Jolien (D'Hoore) hadden deze trofee ook verdiend, ze trainen er voor, ze werken zich net zoals ik uit de naad om resultaten te halen. Deze keer pak ik de trofee en daar ben ik ontzettend trots op, want het zijn straffe dames die ik klop. Het verschil in punten is ook niet zo groot, dat wil zeggen dat al onze prestaties naar waarde worden geschat."

Campenaerts had ook niet verwacht dat hij de overwinning zou grijpen. "België is toch een land waar eendagskoersen, de klassiekers, enorm populair zijn. Dus vermoedde ik dat Yves Lampaert met de trofee aan de haal zou gaan. Als ik de erelijst zie van de Kristallen Fiets, kan ik alleen maar enorm trots zijn. Ik sta tussen hele grote namen."

Degrendele is nu wereldkampioene, haar volgende doel is die titel te verlengen en daarna volgen de Olympische Spelen in Tokio, waar ze zowel in het keirin, als in de sprint droomt van grootse prestaties. "Die Spelen zijn het grote doel, maar ik wil geen grote uitspraken doen. Hard trainen, dan volgen de resultaten hopelijk ook."

Voor de Spelen is Campenaerts meer op het werelduurrecord gefocused die momenteel is door Wiggins gehoud. “Ik had hem graag ontmoet nadat ik het werelduurrecord zou breken, maar nu maak ik die droom vandaag al waar. Dat werelduurrecord blijft mijn grote doel. Het maakt me trots dat Wiggins in mij gelooft, dat hij denkt dat ik het zal breken."

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 166 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023