Logo of Team Belgium

Van 4 tot 20 februari 2022 trekken de beste wintersporters ter wereld naar China om er een gooi te doen naar olympische roem. De Chinese hoofdstad Beijing is de eerste stad die zowel de Zomerspelen (2008) als de Winterspelen organiseert. Veel van de venues die gebruikt werden tijdens de Zomerspelen in 2008 zullen ook nu ingezet worden. Een gesprek met Olav Spahl.

Het kan in Beijing in hartje winter rustig -10°C worden. Je kunt dan sneeuw zien op de Chinese Muur en midden in de stad schaatsen op de meren van Hou Hai. Maar sneeuwzekerheid?

Olav Spahl, Elite Sport Director bij het BOIC en Chef de Mission voor Beijing 2022 stelt ons meteen gerust: “Ja er zal voldoende sneeuw liggen in Beijing al zal het wel kunstsneeuw zijn.”

Beijing, Yanqing en Zhangjiakou
De winterspelen van Beijing zullen zich afspelen in 3 clusters. De ijssporten worden gehouden in Peking, de sneeuwsporten in de bergen van Yanqing en Zhangjiakou, respectievelijk op 90 en 160 kilometer van de hoofdstad.
Voor de winterspelen zullen heel wat olympische venues van de zomerspelen in 2008 hergebruikt en of omgevormd worden tot wintervenues.

Olav Spahl: “Zo zal het officiële nationale stadion het Bird’s Nest van 2008 nu ook weer in 2020 dienst doen voor o.m. de openings- en de sluitingsceremonie. De Water Cube van 2020 ondergaat een mutatie naar een Ice Cube en zal de curling events hosten.
Andere infrastructuren waar in 2008 bijvoorbeeld handbal- of basketcompetities plaatsvonden, worden voor 2022 omgebouwd tot een ijshockey venue, wat perfect mogelijk is met deze multifunctionele venues.
De National Speed Skating Oval is een nieuw te bouwen overdekte ijsbaan in Beijing. Deze ijsbaan zal na de winterspelen blijven bestaan en heeft een capaciteit van 12.000 toeschouwers (6.800 permanente en 5.200 tijdelijke zitplaatsen).”

In de Yanqing Cluster worden alpine skiën, bobsleeën, rodelen en skeleton gehouden. De cluster bevindt zich op zo’n uurtje van Peking en ligt op 900 tot 2000 meter hoogte.

In de Zhangjiakou Cluster moet u zijn als u van biatlon, langlaufen, noordse combinatie, schansspringen en noordse combinatie, snowboarden en freestyle skiën houdt. De cluster ligt op ongeveer 2 uur van Peking en op 1700 meter hoogte. Temperaturen liggen hier naar Belgische normen bitter laag: tot -30° C.

Olav Spahl: “Drie clusters met elk vijf tot acht atleten, dat wordt natuurlijk een nieuwe uitdaging om dat optimaal te organiseren.”

Beter doen dan in PyeongChang
In 2018 trok Team Belgium met 22 atleten uit 9 sporten naar Zuid-Korea, de grootste na-oorlogse delegatie op de Winterspelen. Voor het eerst in twintig jaar keerden de Belgen ook met een medaille terug. Snelschaatser Bart Swings schonk ons land een zilveren medaille in de massastart. De laatste medaille in een wintersport dateerde van 1998, voor de laatste zilveren medaille moesten we terug naar 1948.

Olav Spahl: “Hoeveel atleten Team Belgium zal tellen en in hoeveel sporten, daar is het nu nog wat vroeg voor. De internationale selectiecriteria moeten eerst nog gepubliceerd worden, pas daarna kan het BOIC aan de slag om de nationale selectiecriteria op te stellen.
Wat we wel kunnen vaststellen is dat er op dit ogenblik zo’n 10 winteratleten heel sterke prestaties leveren binnen het internationale circuit, die krijgen steun via een olympische beurs van de Olympische Solidariteit. Deze 10 atleten komen uit sporten van de 3 clusters."

"Team Belgium voor PyeongChang in 2018 telde 22 atleten en behaalde 4 top-8 plaatsen. Voor Beijing 2022 is onze doelstelling dezelfde als voor Tokyo 2020, beter doen dan bij de vorig."