Logo of Team Belgium

Op 18 oktober verzamelden coaches, technisch directeurs, team leaders, vertegenwoordigers van de gemeenschappen en experts in de lokalen van het BOIC voor een ‘Olympic Coaching Platform’.

Het BOIC had eerder al zijn concept “Best coaching performance Tokyo 2020” voorgesteld. Om inzicht te krijgen in de noden van de coaches legde het BOIC hen een aantal vragen voor, over hun drijfveren, de belangrijkste taken en kwaliteiten van een coach, technisch directeur en team leader en welke materies ze binnen het Olympic Coaching Platform naar voren willen schuiven.

Tom Coeckelberghs, High Performance Manager : “Uit deze bevraging is o.m. veel interesse gebleken bij zowel coaches, team leaders als technisch directeurs voor het thema “Presteren onder druk op piekmomenten”. Na de historische prestatie van de Belgian Cats tijdens het afgelopen wereldkampioenschap, is de basketfederatie op onze uitnodiging ingegaan. Ze hebben toelichting gegeven bij het traject dat het team heeft afgelegd in aanloop naar het WK. Koen Umans (Algemeen manager) en Sven Van Camp (Technisch Directeur) gaven inzicht in de manier waarop het begeleidingsteam rond de Cats samenwerkt om het team naar een hoger niveau te tillen.”

Aanvullend was er een interessante uiteenzetting van Gert Vande Broek, coach van de Yellow Tigers, die verschillende processen van groepsdynamiek bekeek vanuit het standpunt van de coach, onderbouwd vanuit wetenschappelijke invalshoek. ”

Olympic Coaching Platform
Het Olympic Coaching Platform werd gelanceerd door het BOIC in samenspraak met de gemeenschappen. Het brengt topsportexperts samen die kennis en ervaring over specifieke thema’s delen met de coaches en de gemeenschappen in voorbereiding van de Olympische Spelen met het oog op de best mogelijke voorbereiding op Tokyo 2020.