Het RINGS-project van het EOC EU Office, het EU-vertegenwoordigingskantoor van het Europees Olympisch Comité, organiseerde op 7 december een slotconferentie in Brussel bij de vertegenwoordiging van de deelstaat Hessen bij de EU.
BOIC-CEO Cédric Van Branteghem werd gevraagd om een keynote speech te geven over transformationeel leiderschap en strategische expertise in sportorganisaties. “Mijn boodschap vandaag ging over ‘de kracht van verandering’. Zowel mijn ervaringen als atleet als als manager hebben mij geleerd hoe belangrijk het is om verandering te omarmen. Planning, creativiteit en pro-activiteit zijn belangrijke waarden om progressie te blijven maken en klaar te zijn voor toekomstige uitdagingen,” zegt Cédric Van Branteghem. “We nodigen alvast alle federaties uit om deze instrumenten te gebruiken. Ze zijn specifiek voor sportorganisaties ontwikkeld, met praktische voorbeelden en instrumenten die makkelijk toepasbaar zijn in de dagdagelijkse werking.”
De drie instrumenten, die als doel hebben om sportfederaties en Nationale Olympische Comités te ondersteunen met strategisch management, zijn:
Een handboek over Strategisch Management, samengesteld door het team van Professor Holger Preuss van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz.
Public Affairs Guidelines, geschreven door het Olympisch Comité van Denemarken (DIF).
Een online tool voor stakeholder analyse, ontwikkeld door het EOC EU Office in samenwerking met Symantra
Deze instrumenten alsook meer informatie over het project is beschikbaar op het nieuwe Sport Governance Platform van het EOC EU Office.
️Over het RINGS-Project
RINGS staat voor ‘Road towards Innovative governance of NOC's and Grassroots Sport organisations’, het wil het bestuur van Nationale Olympische Comités (NOC's) en sportfederaties in Europa verbeteren door middel van strategisch- en veranderingsmanagement.
NOC's en sportfederaties worden meer en meer geconfronteerd met hogere verwachtingen van hun – externe - stakeholders. Het aantal stakeholders is ook aanzienlijk toegenomen en hun specifieke belangen zijn verschillend, afhankelijk van het topic in kwestie, waardoor het bestuur en het beheer van de NOC's een grotere uitdaging vormen dan ooit tevoren.
Het RINGS-project, ondersteund door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie, bracht de ervaringen van 11 Europese Nationale Olympische Comités (België, Bosnië Herzegovina, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Italië, Liechtenstein, Litouwen, Nederland, Slovakije en Turkije) samen met de expertise van Johannes Gutenberg-universiteit Mainz.