Logo of Team Belgium

De raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft beslist om de internationale selectiecriteria toe te passen voor de volgende edities van de Olympische Spelen.

In de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio in 2016 besloot de raad van bestuur van het BOIC om enkel nog de internationale criteria toe te passen (opgesteld door de Internationale Federaties in overleg met het Internationaal Olympisch Comité) en geen eigen criteria meer te hanteren.

Deze belangrijke beslissing van het BOIC werd genomen na raadpleging van de sportadministraties, het grootste gedeelte van de sportfederaties en zijn selectie- en zijn atletencommissie. Na de Olympische Spelen van Rio in 2016 en die van PyeongChang van dit jaar zou er een evaluatie volgen.

De raad van bestuur van het BOIC heeft maandag na deze grondige evaluatie - unaniem - besloten om de internationale criteria verder te handhaven voor de volgende edities van de Olympische Spelen.

Uitzonderingen en ‘interne criteria’
Het BOIC kan in bepaalde gevallen - op vraag van de sportfederaties - uitzonderingen toestaan aan federaties die striktere criteria zouden willen opstellen en dit enkel om sportieve redenen.

Naast deze uitzonderingen zal het BOIC erop toezien dat de sportfederaties ‘interne selectiecriteria’ opmaken. Deze interne criteria moeten worden toegepast indien in een bepaalde sportdiscipline het aantal selecteerbare atleten hoger ligt dan het aantal atleten dat mag deelnemen aan de Spelen.

Deze interne selectiecriteria zullen nauwgezet moeten worden opgesteld en tijdig worden bekendgemaakt om aan de betrokken atleten voldoende de tijd te geven om zich in alle sereniteit en in optimale omstandigheden voor te bereiden.

Onze ambitie blijft dezelfde
Het is niettemin belangrijk om het onderscheid te maken tussen “selectiecriteria” en “doelstellingen inzake topsport” die moeten overeenstemmen met de missie en de visie van het BOIC:

“Bijdragen tot het imago van een succesvol land en dit succes delen met iedereen door het aantal Belgische atleten in de wereldtop (Top 8) op de Olympische Spelen aanzienlijk te verhogen.”