Bart Swings en Sandrine Tas hebben zaterdag de prestigieuze skeelermarathon van Berlijn gewonnen. De marathon door de Berlijnse hoofdstad gaat vooraf aan de race voor hardlopende atleten.

Voor Swings was het de zevende triomf in deze klassieker. Tas zegevierde voor de derde keer. In 2015 was er ook sprake van een dubbele Belgische overwinning. Vorig jaar was de massale race met ruim vijfduizend deelnemers uit zestig landen wegens de coronapandemie niet doorgegaan.

Swings legde de 42 kilometer en 195 meter op wieltjes op het parcours met start op de Strasse der 17. Juni en finish vlak achter de Brandburger Tor af in 56 minuten en 50 seconden. Dat is precies een seconde boven zijn parcoursrecord van 56.49 uit 2015. Het Wimbledon voor de inline skaters wordt de race in Berlijn wel eens genoemd.  Swings kwam alleen aan. Op de streep had de 30-jarige skater een voorsprong van 1.14 op de Duitser Felix Rijhnen, die als tweede eindigde. De derde plaats was voor de Fransman Martin Ferrie. De tweede Belg, Jason Suttels, werd vijfde.

Bij de vrouwen waren er geen ontsnappingen van betekenis te melden. Tas, die zelfs sprak van een "slome race", won de sprint van het peloton voor de Duitse Katharina Rumpus (tweede) en Aura Quintana uit Colombia (derde): 1.13.40. In de ochtenduren had het in Berlijn geregend, maar de skaters reden netjes om de plassen heen.

Swings beschouwt de marathon in Berlijn als de belangrijkste skeelerwedstrijd van het jaar. Daarom past de race door de Duitse hoofdstad altijd in de voorbereiding op de winter. Ook al wordt er over iets meer dan vier maanden tijdens de Winterspelen in Peking om olympische medailles geschaatst.  Net als Tas staat Swings al sinds juli in Heerenveen op het ijs. Voor de halve marathon kwamen ze in augustus al een keer naar Berlijn. Die wonnen ze ook. De wereldkampioenschappen skeeleren, die dit jaar pas in november in Colombia worden gehouden, laten beiden links liggen. De marathon van zaterdag maakte deel uit van een reeks om de World Inline Cup. Van de acht wedstrijden in die serie gingen door de pandemie eerder alleen die in L'Aquila (Italië) en Funchal (Portugal) door.