“Teamgeest en topsportattitude ontwikkelen bij beloftevolle atleten centraal tijdens herfststages”

Zo’n 100 jonge atleten tussen 14 en 18 jaar, brachten dit jaar hun herfstvakantie door in Frankrijk en Duitsland. Daar organiseerde het BOIC immers zijn traditionele multidisciplinaire stage voor talentvolle jonge topsporters. Op het programma stonden trainen in een multidisciplinaire context met aandacht voor het ontwikkelen van teamgeest en een topsportattitude bij de jonge atleten. 

Aangevoerd door High Permformance Manager, Philippe Préat en ondersteund door Games Manager Rudy Lahor, trokken zo’n 60-tal atleten op 29 oktober naar het Franse Vittel. Bob Maesen, High Performance Manager trok met 40 atleten naar het Duitse Duisburg.  

In Duisburg stonden kajak-kano (sprint), roeien en volleyballen op het programma, in Vittel waren dat atletiek, basketbal, handboogschieten, rugby en triathlon. 

De deelnemende atleten worden door hun sportfederatie aangeduid, de meeste onder hen komen in aanmerking voor deelname aan het Europees Jeugd Olympisch Zomerfestival waarvoor Banská Bystrica volgend jaar van 24 tot 30 juli de gaststad is. 

Nicky Van Rossem, Athlete Path Way Manager: “Het opzet van de Team Belgium Youth Training Camps is om een multidisciplinaire stage te organiseren voor beloftevolle jongeren waarbij het verder ontwikkelen van de topsportattitude centraal staat. Ze hebben de mogelijkheid om in een topsportomgeving met professionele sporttechnische en medische omkadering kennis en ervaringen uit te wisselen met leeftijdsgenoten van hetzelfde niveau uit andere sporten.” 

Opdracht van het BOIC 
Zowel in Vittel als in Duisburg kunnen de jonge atleten trainen in professionele infrastructuren en met professionele medische en sporttechnische omkadering. Ook het contact tussen de atleten onderling en met de begeleiding geven deze stages een enorme meerwaarde. 

Deze stage kadert binnen de belangrijkste opdracht van het BOIC: het voorbereiden op deelname aan de Olympische Spelen. Binnen een internationale context vormt deze stage een voorbereiding op en opvolging van deelname aan o.a. het Europees Jeugd Olympisch Festival en de Jeugd Olympische Spelen. 

Olav Spahl, Elite Sports Director: “Meer dan ooit is het BOIC overtuigd van de nood aan een goed gestructureerde topsportpolitiek voor jonge beloften. Het stelt dan ook alles in het werk – samen met de gemeenschappen, de sportbonden en de liga’s, om de projecten te steunen die sport en jongeren stimuleren”. 

BOIC-voorzitter, Jean-Michel Saive,: “De jeugd is onze toekomst, zij zijn onze beste ambassadeurs om de sportbeoefening te dynamiseren en de Olympische gedachte te verspreiden. Vandaag zijn zij de motor van een dynamiek die de topsport zo hard nodig heeft. Dankzij de inspanningen van de sportinstanties van ons land en de Nationale Loterij worden o.m. met het project Be Gold onze jonge talenten structureel gesteund.” 

Teambuilding met de ‘T’  van Team
Tijdens een Olympische teambuilding stage moet er uiteraard ook worden gefocust op teambuilding. In Vittel was een Haka de eerste teamactiviteit. De Haka is de imponerende dans afkomstig van de Maori, en die het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, All Blacks, danst voor elke wedstrijd als een sportieve bedreiging voor de tegenstanders. 

Tijdens deze activiteit maakten atleten met veel overgave kennis met de rugbysport. De toon om elkaar te motiveren en aan te moedigen was meteen gezet. 

7 Experten delen hun kennis
Atleten werden tijdens de stage ondergedompeld in een aantal  expertises uit uiteenlopende vakgebieden.Olav Spahl en Pierre Cornia gaven een uiteenzetting over de high performance mindset en de junior-senior transitie, de kinesitherapeuten van het BOIC legden het belang uit van kinesitherapie, de dokters gaven een toelichting over het belang ‘Save Sport’ (cfr. Antidoping).

Ellen schouppe, sportpsychologe sprak over ‘High Performance Attitude’. Volgens haar is een topsportattitude trainbaar, met de juiste mindset als topsporter. 

Olympiërs delen hun ervaringen
De volgende generatie van Team Belgium kan leren van succesvolle rolmodellen. Daarom nodigde het BOIC verschillende Olympiërs uit die hun enthousiasme voor de Olympische Spelen, hun ervaringen en hun verhalen deelden met de jonge topsporters. 

Olympiërs Hanne Claes, Camille Laus en BOIC-voorzitter Jean-Michel Saive benaderden verschillende aspecten van de topsportattitude tijdens het BOIC-avondprogramma en deelden hun ervaringen om van jonge topsporter tot succesvolle senior atleet te evolueren. 

Niemand minder dan Kim Gevaert, Jorre Verstraeten, Nina Sterckx waren op 2 november de centrale gasten van een exclusieve virtuele Olympic Chat met als thema ‘Inspire the next generation‘. De jonge atleten konden in gesprek gaan met Kim, Nina en Jorre en hen vragen stellen. Zowel Kim met haar indrukwekkende sportcarrière, als Nina en Jorre die in Tokio voor het eerst deelnamen aan de Olympische Spelen en daar uitzonderlijke resultaten neerzetten, waren ideale inspirerende gasten. 

“Geniet van het traject, heb vertrouwen in het proces en de weg naar de top!” was het besuit van Nina en Jorre. 

Maar wat vonden de atleten zelf van de stage? Wij vroegen het aan rugbyspeelster Nina Jacquemot,  van de BelSevens U18 en aan volleyballer, Kobe Verwimp, kapitein van de Young Red Dragons. 

Nina Jacquemot:  “Deze stage bracht jonge atleten samen die allemaal even gepassioneerd als ik een sport beoefenen.  Ik hou van rugby en dankzij de zeven dagen die ik in Vittel heb doorgebracht, heb ik mijn kennis van rugby 7s ontdekt en verdiept. Ik begreep en ontdekte dat ik van 7's hou. Dus ik was blij dat ik door de week kon trainen. Ik ben gegroeid dankzij de coaches en de meisjes van mijn leeftijd; die net zo gepassioneerd zijn over rugby als ik. Ik heb geleerd hoe ik me technisch, fysiek en mentaal kan ontwikkelen tijdens de trainingen. Ik heb een band gekregen met de spelers gedurende de week. Ik had het gevoel dat er een hechte teamgeest heerste en dat de taalbarrière geen probleem was. Buiten de opleiding heb ik kunnen deelnemen aan sessies die door het BOIC werden georganiseerd. De gasten van de week hebben mij en de andere atleten inderdaad zeer belangrijke adviezen gegeven die nuttig zullen zijn voor onze toekomst. Ik heb veel plezier beleefd aan deze BOIC-stage als atlete van het Belseven U18!” 

Kobe Verwimp: “Deze stage is belangrijk voor ons om ervaring op te doen. Het is een kans om nog beter te worden. We krijgen een beter beeld over het leven als topsporter en geraken geïnspireerd door Olympische atleten. Na een week hier samen geweest te zijn, hebben we een mooie band gecreëerd met het team, waardoor het makkelijker wordt om elkaar beter te maken en te streven naar goede prestaties.”