Toma Nikiforov verdedigt zijn titel: "Ik ben er 105% klaar voor"

Na een bronzen (2015) en een zilveren (2016) EK-medaille won Toma Nikiforov vorig jaar goud in Tel Aviv. Maar sindsdien werd de 26-jarige Belg geopereerd aan de knie. Ondanks een afwezigheid van verschillende maanden is de nummer 13 op de wereldranglijst klaar voor zijn 7e EK tijdens de Europese Spelen in Minsk.

"Ik ben er 105 procent klaar voor,' aldus Toma Nikiforov tijdens zijn persmoment in het atletendorp. "Ik maak me geen zorgen, alles gaat goed, zowel met mijn elleboog als met mijn knie." De judoka van Crossing Schaarbeek viel na zijn afwezigheid van zeven maanden snel weer op zijn pootjes: "In het begin was ik wel nerveus. Je ziet de anderen verder trainen en vooruitgang boeken terwijl je zelf in de kinézaal 'oudemensenoefeningen' zit te doen," grapt hij.

Sinds zijn terugkeer in competitie eindigde Nikiforov 2e op de Grand Prix van Marrakech en 3e op die van Antalya. Hij begint dus bevrijd aan zijn EK. "Ik dacht lang dat ik mijn titel moest verdedigen. Maar Damiano (zijn coach, Damiano Martinuzzi, nvdr) zei me dat ik niets moest verdedigen. Mijn titel is voor het leven, ik sta hier om er een tweede te winnen. Al wat ik wil, is zo goed mogelijk vechten en de hoogst haalbare medaille mee naar huis nemen.

Vrijdag was Toma Nikiforov nog vlagdrager voor Team Belgium tijdens de openingsceremonie in het Dinamostadion.

(Belga)

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 47 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023