​Wendy Laeremans: “Olympische paarden zijn niet de moeilijkste passagiers.”

Team Belgium-atleten die deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen zullen zo’n 11 uur en een half in het vliegtuig doorbrengen onderweg naar Tokio. Zo’n langeafstandsvlucht bereid je beter zorgvuldig voor. Maar wat met olympische paarden? “Bij de organisatie van het transport van paarden, komt inderdaad een heleboel kijken, zegt Wendy Laeremans, Director Sport van de Belgische Ruitersportfederatie.

Olympische paarden moeten van de stoeterij vervoerd worden eerst naar de luchthaven, daar worden de edele viervoeters op een vliegtuig geladen richting Tokio. Eens in Japan aangekomen worden ze naar de stallingen gebracht in het Olympisch dorp.

Wendy Laeremans: “Nog voor ze het vliegtuig op kunnen, moeten de paarden eerst 1 week in quarantaine in Aken in Duitsland. Na die week worden ze per vrachtwagen naar de luchthaven van Luik gebracht. Daar worden de paarden in wide stalls, een soort containers, met een lift in het vliegtuig geladen. Het kan best wel spannend voor ze zijn als ze met de lift omhoog in het vliegtuig worden geladen. Zo’n container kan doorgaans 3 paarden stallen. Per discipline vliegen er 2 cargo vluchten vanuit Luik richting Tokio met een technische tussenstop in Dubai.”

Hydrateren is ook voor paarden de boodschap
Atleten worden aangeraden om tijdens langeafstandsvluchten veel te drinken en om bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en de benen te strekken. Ook voor paarden is hydrateren de boodschap.
“Paarden goed aan het drinken houden, dat is inderdaad belangrijk.”

In de watten gelegd door de grooms
Om in Tokyo aan de start te kunnen staan, moet er goed gezorgd worden voor het paard tijdens het transport, dat doet de groom - de verzorger van het paard - en de team dierenarts.
“De paarden worden tijdens een vlucht begeleid door een aantal grooms en door veterinair personeel. Jammer genoeg is er op sommige transporten niet voldoende plaats voor alle grooms, maar er gaat altijd minstens 1 groom en 1 dierenarts mee die ervoor zorgen dat de paarden niets tekort komen.”

Paarden moeten ook acclimatiseren
Kan een paard ziek worden tijdens een vlucht? Vinden ze het leuk om te vliegen of kunnen paarden ook vliegangst ontwikkelen? Een vraag die wij stelden aan Wendy Laeremans.

“Sommige paarden ontwikkelen inderdaad koorts door stress of warmte, het is ook een hele onderneming om een paard op een vliegtuig te laden, dat kan soms wel enkele uren duren.
Ook bij een luchtzak of turbulentie kunnen ze wel wat onrustig worden. Er zijn inderdaad paarden die het niet zo leuk vinden om te vliegen en die daardoor stress ontwikkelen, gelukkig wennen ook paarden hieraan. Over het algemeen zijn paarden geen moeilijke vliegtuigreizigers.”

Rekening houden met de hitte
“Het organisatiecomité houdt ook rekening met de paarden wat de hitte en de luchtvochtigheid betreft. Starturen van de competities werden gewijzigd: laat ’s avonds of vroeg ’s ochtends. Er worden ventilatoren en sprinklers voorzien op de competitiesites. Wijzelf proberen nieuwe materialen te ontwikkelen om het comfort van de paarden te kunnen verzekeren. Bij grote wedstrijden zoals de Olympische Spelen wordt er de eerste dagen ook geacclimatiseerd.”

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 106 dagen tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Vuokatti 2022