​BOIC licht selectieprocedure Tokyo 2020 toe

Het BOIC heeft ervoor gekozen om voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 de internationale selectiecriteria toe te passen (cf. raad van bestuur d.d. april 2018). Die internationale selectiecriteria zijn uitgegeven door de Internationale Sportfederaties in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité en kunnen nog wijzigen en zullen geregeld worden aangepast door het IOC.

Voor de laatste versie van de criteria is het dus aangewezen om op regelmatige tijdstippen de webpagina’s van www.teambelgium.be te raadplegen. Voor boxen zijn de internationale criteria nog niet beschikbaar.

Interne of bijkomende selectiecriteria
Het BOIC kan de Belgische nationale federaties die dit wensen, toestaan om zelf bijzondere criteria op te stellen, of selectiecriteria die strikter zijn dan de internationale criteria.

De Belgische nationale federaties hebben de taak om interne criteria op te stellen, zijnde bijkomende selectiecriteria die toelaten om, in het geval dat binnen een bepaalde sportdiscipline het aantal atleten dat voldoet aan de selectiecriteria (internationaal en, indien toepasselijk, bijzondere) hoger is dan het aantal plaatsen toegekend aan België voor deze discipline, te bepalen aan welke van deze atleten deze plaatsen kunnen worden toegewezen.

Kwalificaties en situatie tot op heden
Nominatieve kwalificaties, bepaald door de internationale federaties zijn er voor : golf, karate, klimmen, skateboard, schermen, surfen, tennis en worstelen.

Het BOIC heeft al bijkomende criteria goedgekeurd van de zwemfederatie. De reeds ontvangen criteria van wielrennen en nog bijkomende criteria van atletiek en gymnastiek zullen op 17 december 2018 door de raad van bestuur bevestigd worden.

De triatlonfederatie heeft zijn interne criteria reeds opgesteld en bekend gemaakt aan het BOIC. Ze werden al goedgekeurd door de selectie commissie. Tot 1 januari 2019 worden ook nog de interne criteria van badminton, handboogschieten, judo, kano, paardrijden, roeien, taekwondo, tafeltennis en zeilen goedgekeurd.

De selectie van de individuele spelers/-speelsters voor de ploegsporten die in aanmerking komen om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio - base- en softbal, basketbal, beachvolleybal, handbal, hockey, rugby, volleybal, voetbal en waterpolo - is de verantwoordelijkheid van de desbetreffende nationale federatie.

Meer informatie
Voor meer informatie kan u het selectiereglement van het BOIC voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 en het schematisch overzicht raadplegen op www.teambelgium.be :

Naar het nieuwsoverzicht

Nog 47 dag tot
Europees Jeugd Olympisch Winterfestival Friuli-Venezia Giulia 2023