Logo of Team Belgium

Op 30 juni waren de 63 atleten die straks deelnemen aan de 10e editie van de Wereldspelen te gast bij de Poolse ambassade op uitnodiging van Z.E. Artur Orzechowski, Ambassadeur van Polen in België voor een teambuildings- en ontmoetingsdag. Chef de mission Rudy Lahor: “Een mooie gelegenheid voor iedereen om elkaar, voor de competities in Wroclaw aanvangen te leren kennen. Ik hoop dat alle atleten en coachen na vandaag al een beetje dat Team Belgium gevoel hebben.”

Het BOIC telt 82 leden-federaties en daarvan staan niet alle sporten op het olympische programma. De Wereldspelen, zeg maar de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten, geven al die andere sporten en sportdisciplines het podium dat ze verdienen.

Rudy Lahor : “Van het BOIC telt iedere letter, ook de ‘I’ van Interfederaal. Team Belgium zal in Wroclaw de Belgische driekleur verdedigen in 12 sporten: biljart, gymnastiek, handboogschieten, ju-jitsu, korfbal, oriënteringssport, pétanque, reddend zwemmen, roller skating, sportklimmen, touwtrekken en waterski. Touwtrekken bijvoorbeeld heeft op het olympische programma gestaan in 1920 in Antwerpen. Team Belgium van weleer won daar toen de gouden medaille.”

Voor Team Belgium leverde het BOIC voor iedere editie van de Wereldspelen, de delegatieleider. Wat die functie precies inhoudt, vroegen we aan Rudy Lahor.

“Een chef de mission heeft een hele waslijst aan verantwoordelijkheden, binnen de context van de Wereldspelen is het creëren van een teamgevoel één van de belangrijkste taken. Verder zie ik drie prioriteiten in mijn taak : de atleet centraal stellen, de beste omkadering scharen rond de atleten en een optimale deelname verzekeren.
Het BOIC levert ook een eigen medische staf, die bestaat uit één dokter, Paul Zegers en vier kinesitherapeuten. Ook dat is niet het geval voor andere deelnemende landen.”

Rudy Lahor wordt verder bijgestaan door Team Leader, Marc Goossens en Luc Rampaer, Communication Manager.

Het BOIC coördineert en benadert de deelname aan de Wereldspelen op dezelfde wijze als de Olympische Spelen en andere multidisciplinaire competities (Europese Spelen, Jeugd Olympische Spelen en Europees Jeugd Olympisch Festival).

Team in Team Belgium

Een teamgevoel creëren is niet zo vanzelfsprekend als dat het geval is voor de olympische atleten. De atleten en begeleiders verblijven niet in een olympisch dorp, maar per sport in verschillende hotels en op campussen verspreid over de stad. Tijdens de Olympische Spelen verblijven alle atleten van eenzelfde NOC in eenzelfde entiteit binnen het olympisch dorp.”

Wereldspelen vs Olympische Spelen

De Wereldspelen werden voor het eerst gehouden in 1981 in Santa Clara en worden georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Wereldspelen (IWGA), met steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zoals de Olympische Spelen worden ze om de vier jaar gehouden, het jaar na de Olympische Zomerspelen. De Wereldspelen kennen geen wintereditie.

Rudy Lahor: “Het belangrijkste verschil, ligt hem in de omvang van de spelen. 3.500 atleten nemen deel aan de Wereldspelen, 10.000 aan de Olympische Spelen. 220 NOC’s zenden delegaties uit naar de Olympische, aan de Wereldspelen nemen 120 landen deel.

Cali 2013 een succesvolle editie

Na de vorige editie in Cali in 2013 keerde Team Belgium huiswaarts met maar liefst 3 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen medailles 11 medailles in totaal. Zal Team Belgium dat in Wroclaw kunnen evenaren?

Rudy Lahor: ”Alle atleten hebben het potentieel om een podium tehalen, Het is dus per definitie een hele sterke delegatie. Toch denk ik dat onze doelstelling ruimschoots bereikt zal zijn bij 8 medailles in Wroclaw."

Op 19 juli vertrekt de eerste groep van Team Belgium vanuit Zaventem naar Polen.