Logo of Team Belgium

Op vrijdag 26 juli 2024 vindt in Parijs de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Het BOIC heeft beslist wie de twee atleten zijn die de Belgische vlag zullen dragen tijdens de langverwachte bootparade op de Seine: één van de grote nieuwigheden van deze Olympische Spelen.

Zij is een absolute ster in het internationale vrouwenbasketbal en één van de sleutelfiguren van de Belgian Cats, waarmee ze de gouden medaille won op het Europees kampioenschap van 2023. Ze werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste speelster van het jaar in de EuroLeague Women. Als kapitein van de Belgian Cats staat ze klaar om haar ploeg op sleeptouw te nemen en te leiden naar sportieve successen op hun tweede opeenvolgende Spelen. Ze wordt meteen ook de eerste basketter die de Belgische vlag mag dragen.

Hij is een van de leidende figuren in de Belgische paardensport. Samen met zijn toppaard ‘Quel Homme de Hus’ dwong hij een selectie voor de jumpingploeg af voor de Spelen van Parijs. Voor hem worden het zijn derde Olympische Spelen na Rio in 2016 en Tokio in 2020, waar hij met de jumpingploeg de bronzen medaille won. In 2022 kroonde hij zich tot vicewereldkampioen individueel in Herning.

De vlaggendragers van Team Belgium in Parijs zijn Emma Meesseman en Jérôme Guéry!

Reactie van Emma Meesseman: “Ik denk niet dat ik ooit had durven dromen om ten eerste al mijn tweede Spelen te mogen meemaken, laat staan dat ik de vlag mag dragen. We zijn als Belgian Cats al supertrots om voor ons land te spelen. Dat ik dan nog zelf de basketbalsport, onze ploeg en heel Team Belgium symbolisch mag vertegenwoordigen door de vlag te dragen, samen met Jérôme, dat is een supergrote eer!”

“Ik ben vereerd en trots om naast Jérôme te mogen staan. Een medaillewinnaar zijn op de Olympische Spelen, dat is ook onze kinderdroom, die we hopelijk kunnen waarmaken. Ik doe mijn best om basketbal te promoten op alle vlakken. Mijn boodschap? Dat het voor elke droom, ook al durf je hem niet uitspreken, mogelijk is om heel ver te geraken.”

Reactie van Jérôme Guéry: “Toen Olav (n.v.d.r. Spahl, delegatieleider Team Belgium) me belde om te vertellen dat ik de vlag mocht dragen, was ik verrast en ontroerd tegelijk. Ik was vereerd dat ze hiervoor aan mij dachten. Het betekent veel voor me. De vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is enorm!”

“Deze ervaring delen met Emma is echt geweldig. Ik zal waarschijnlijk klein lijken naast haar, maar ik zal op de tippen van mijn tenen gaan staan om samen met haar met de vlag te kunnen zwaaien. In 1984 was Edgar Henri Cuepper de laatste Belgische vlaggendrager uit de ruitersport. Het is een eer om het paardrijden weer op de kaart te zetten. Men zal over onze sport spreken en dat is echt fantastisch.”

Reactie van Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC: "Met Emma Meesseman en Jérôme Guéry vaardigt Team Belgium twee fantastische ambassadeurs van onze Belgische sport af. Beiden staan ze op hun manier symbool voor trots, professionalisme en een enorme winnaarsmentaliteit. Ik heb tweemaal de eer gehad om de vlag te dragen, in Atlanta 1996 en in Athene 2004. Ik hoop dat het alle Team Belgium-atleten zal inspireren om het beste te geven van zichzelf. Mijn advies voor Emma en Jérôme? Dat ze vooral genieten van deze fantastische en unieke ervaring."

Over de openingsceremonie

In tegenstelling tot de traditionele ceremonies die doorgaan in een stadion, zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs 2024 in open lucht plaatsvinden langs de Seine, op een parcours van 6 kilometer. De atleten van verschillende landen zullen in boten over de Seine varen, wat een spectaculaire en unieke ervaring zal bieden voor de atleten, maar ook voor het publiek en de kijkers over de hele wereld.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Spelen staat het IOC elk land toe om twee vlaggendragers aan te wijzen, een man en een vrouw. De Nationale Olympische Comités kunnen ervoor kiezen deze nieuwe richtlijn te volgen.

De Belgische vlaggendragers op de Olympische Zomerspelen sinds 1920:

2020 Tokio: Nafi Thiam (atletiek) en Félix Denayer (hockey)

2016 Rio de Janeiro: Olivia Borlée (atletiek)

2012 Londen: Tia Hellebaut (atletiek)

2008 Peking: Sébastien Godefroid (zeilen)

2004 Athene: Jean-Michel Saive (tafeltennis)

2000 Sydney: Ulla Werbrouck (judo)

1996 Atlanta: Jean-Michel Saive (tafeltennis)

1992 Barcelona: Frans Peeters (kleiduifschieten)

1988 Seoel: Dirk Crois (roeien)

1984 Los Angeles: Edgar Henri Cuepper (ruitersport)

1976 Montreal: Gaston Roelants (atletiek)

1972 München: Gaston Roelants (atletiek)

1968 Mexico: Gaston Roelants (atletiek)

1964 Tokio: Gaston Roelants (atletiek)

1960 Rome: André Nelis (zeilen)

1956 Melbourne: André Nelis (zeilen)

1952 Helsinki: Charles De Beur (schermen)

1948 Londen: Charles Vyt (moderne vijfkamp)

1936 Berlijn: Édouard Écuyer de le Court (moderne vijfkamp)

1920 Antwerpen: Victor Boin (schermen)

 

Gerelateerde berichten