Promoten van gendergelijk leiderschap in de sport: dat is het centrale thema van de ‘She Leads’ conferentie. Om genderevenwicht in bestuurskamers van sport organisaties te bekomen, moet vrouwelijk leiderschap ondersteund worden. Met dit event wenst het BOIC dit thema onder de aandacht te brengen en sport organisaties te motiveren om actie te ondernemen.
Enkele cijfers
De weg naar gendergelijk leiderschap in sport is nog lang en kan meer dan een steuntje in de rug gebruiken. Dat bleek nogmaals uit recente cijfers van een vergelijkende studie in het kader van het GAMES-project. Dit onderzoek vergeleek de situatie binnen Nationale Olympische Comités en acht nationale federaties (atletiek, zwemmen, basketbal, voetbal, gymnastiek, skiën, tennis en volleybal) in acht landen, waaronder België.
De cijfers toonden aan dat de genderkloof nog steeds duidelijk aanwezig is en dat vrouwen ondervertegenwoordigd blijven in bestuursorganen en hoger management. Raden van bestuur bestaan slechts uit 25 à 30% vrouwen. Veel federaties scoren nog gevoelig lager. Bij algemene vergaderingen liggen deze cijfers nog lager (rond 20% vrouwen of minder). Het BOIC vormt hier geen uitzondering: de algemene vergadering telde vorig jaar slechts 7 vrouwen op 91 stemgerechtigde leden.
‘She Leads’
De promotie van vrouwelijk leiderschap in bestuursorganen en managementposities binnen de sport staat daarom centraal tijdens ‘She Leads’. De focus is tweeledig. Enerzijds moeten sportorganisaties kansen bieden en een bestuurscultuur nastreven die vrouwelijk leiderschap promoot en ondersteunt. Anderzijds gaat het over gendergelijk leiderschap, waarbij zowel mannen als vrouwen gelijke kansen krijgen.
De conferentie van vandaag, 20 april, bracht zo’n 170 deelnemers uit de sportwereld bij elkaar in ‘la Tricoterie’ in hartje Brussel. Dit event was enkel mogelijk dankzij de steun van de Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxelles), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Europese Unie via het project GAMES.
Tijdens de conferentie deelden sprekers zoals Ingrid Berghmans, Olympische kampioene judo (Seoel 1988) en Dominique Monami, bronzen medaillewinnares tennis (Sydney 2000), hun ervaringen.
Ingrid Berghmans: “Ik vond het belangrijk om mijn ervaringen te delen. Mijn advies is dat je altijd in jezelf moet geloven, ook al heb je soms tegenstand. Ik heb geleerd dat je je als vrouw altijd 100% moet geven om jezelf te kunnen bewijzen, maar het is belangrijk om dit te zien als sterk punt. Het dwingt je om je continu te verbeteren.”
Vervolgens ging een panel, onder leiding van Laurence Raes, Olympiër en Europees kampioene taekwondo in 2006, het debat aan over het versterken van vrouwelijke leiders in sport. Kim Gevaert, Olympisch kampioene atletiek (Peking 2008), Ann Wauters, Olympiër en voorzitster van de atletencommissie van het BOIC, Ingmar De Vos, voorzitter van de internationale ruitersportfederatie, Kim Van Malderen, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische zwemfederatie, en BOIC CEO Cédric Van Branteghem gingen in debat over thema’s zoals de transitie van vrouwelijke atleten naar leidinggevende functies.
Kim Gevaert: “Voor mij was het een hele sprong om de stap te zetten van atleet naar Meeting Director van de Allianz Memorial Van Damme. Uiteraard kende ik de meeting door en door als atlete, maar had ik slechts een vaag idee van wat de organisatie van zo'n groot sportevenement precies inhield. Dankzij een enorme motivatie, drive en liefde voor het evenement vond ik snel mijn draai. Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans kreeg.”
“Binnen de atletieksport is er een draagvlak voor verandering en gendergelijkheid in alle functies. Iedereen beseft dat gendergelijkheid ook in bestuursfuncties belangrijk is en alleen maar positief is voor de sport. Ik ben nu de eerste vrouwelijke Meeting Director, maar ondertussen is de bal aan het rollen gegaan en is er ook al een andere jonge vrouwelijke atlete in opleiding om volgend jaar te starten als Meeting Director van een Diamond League meeting. We zijn op goede weg!”
Engagement van het BOIC
Binnen het BOIC is het de Commissie Gender Equity die een leidende rol neemt in deze initiatieven, waaronder de organisatie van de ‘She Leads’-conferentie. De Commissie, onder leiding van Dominique Gavage, telt momenteel zes leden: drie vrouwen en drie mannen.
Het BOIC heeft al verschillende acties genomen. Zo is er sinds 2021 onder het voorzitterschap van Jean-Michel Saive een perfect genderevenwicht in het bureau van de raad van bestuur. Met Dominique Monami werd ook voor het eerst een vrouwelijke ondervoorzitter aangesteld. Ook het managementteam onder leiding van Cédric Van Branteghem telt nu een verhouding van 40-60. Als erkenning ontving het BOIC in 2021 het Actiris Diversiteitslabel van de stad Brussel.
Maar er blijft nog veel werk op de plank. Met het Nationaal Actieplan, dat werd voorgesteld tijdens ‘She Leads’, heeft het BOIC nu een concreet stappenplan voor de komende jaren. Zo wil het BOIC zijn leden, de nationale sportfederaties, motiveren om samen met het BOIC het genderevenwicht in de Belgische sport te bevorderen. Daarnaast hoopt het BOIC ook om meer vrouwelijke kandidaten te mogen verwelkomen tijdens de volgende verkiezingen van het BOIC in 2025.
Om vrouwelijk leiderschap te promoten organiseert het BOIC morgen, op 21 april, een intense workshop met de internationale experte Gabriela Mueller. Dertig vrouwelijke managers uit de Belgische sportwereld zullen deelnemen aan deze opleiding.
GAMES-project
De ‘She Leads’-conferentie kadert binnen het Europese project GAMES. GAMES is een samenwerking tussen 8 Europese NOC’s (België, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Ierland, Letland, Noord-Macedonië en Turkije) met als doel om gendergelijkheid in sleutelposities en leidinggevende functies van Nationale Olympische Comités (NOC's) en sportfederaties te verbeteren. Het project wordt geleid door de Europese Olympische Comités met de steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Erasmus+ Programma van de Europese Unie.
Meer info over het GAMES-project kan u hier vinden.